Detta är information från Voltaren

Vanliga myter om skador – vilka stämmer?

Måste man värma upp för att undvika skador, är det farligt att lyfta med böjd rygg och kan man lindra muskelsmärta med en antiinflammatorisk gel?
Det finns många myter när det gäller träning och skador.
Här försöker vi reda ut några av de vanligaste myterna.  

Träning och skador är ett vanligt diskussionsämne och det finns ungefär lika många råd som det finns frågeställningar.

Det är därför inte konstigt att det finns en hel del myter om just träning och skador. En del stämmer men andra bör man nog ta med en nypa salt.

Här går vi igenom en del av de vanligaste myterna.

Lyfta med böjd rygg

En sak man ofta hör är att man inte ska lyfta med böjd rygg. Men är det verkligen ett problem?

Svaret på den frågan verkar inte experterna vara helt överens om. Att det händer att folk skadar sig när de lyfter tungt verkar de flesta känna igen, men om det beror på böjningen på ryggen eller att man helt enkelt lyfter tyngre än man klarar av verkar det råda delade meningar om.

Däremot verkar det som att de flesta rekommenderar lyft med neutral rygg och att man är noga med att koppla på bålmuskulaturen för att undvika skador. Se mer hur man bör lyfta här!

Stretcha före passet för att undvika skador

Många tycker att det känns skönt med stretching efter träningen, men det finns inget vetenskapligt stöd för att det gör nytta. Däremot är det bra att värma upp kroppen.

När du värmer upp blir kroppen varmare, lederna smörjs och musklerna blir smidigare vilket minskar risken för skador. (1) (2)

En ordentlig uppvärmning minskar risken för skador, oavsett vad man tränar.

Vila sig i form när man skadat sig

Många säger att det är viktigt att inte röra på sig om man har skadat sig, men detta är faktiskt en myt.

När man precis har skadat sig är ofta den naturliga reaktionen att inte röra på sig för att förvärra skadan. Därför är det inte så konstigt att många tror att vi läker bättre genom att vila, men faktum är att vi i vissa fall återhämtar oss snabbare genom att åtminstone i viss mån hålla oss i rörelse.

Vid en hög smärta kan det naturligtvis vara svårt att röra på sig normalt för att främja återhämtningen, men det är oftast bra att försöka. För dig som är osäker är det bra att kontakta en läkare eller fysioterapeut för att få råd och hjälp med vad som gäller vid din skada.

För att underlätta och lindra smärtan kan ett alternativ vara att behandla smärtan med en gel på det begränsade område där den uppstår. Voltaren gel är ett antiinflammatoriskt läkemedel som innehåller diklofenak, en substans som hjälper till att lindra smärta och minska inflammation.

Tänk på att…
…Voltaren gel är en behandling som används för att lindra tillfällig smärta i leder och muskler.
…du bör kontakta läkare om dina symtom försämras eller inte förbättras inom 7 dagar.
…behandlingen bör inte pågå längre än 14 dagar annat än på läkares inrådan.

Lokal smärtlindring i upp till 12 timmar
Här kan du beställa Voltaren gel direkt!

Springa ifrån smärtan

Uttrycket ”no pain no gain” är en klassiker som många ser som en måttstock när det gäller smärta, träning och skador.Men det bör man inte lägga för mycket vikt vid. Även om det är bra att försöka röra på sig så ska man inte träna på samma sätt eller försöka kämpa sig igenom smärta.

Det är alltid viktigt att ta sin smärta på allvar och reda ut vad som är den bakomliggande orsaken. Oavsett om du har ont i ett knä, din rygg, din nacke eller i en arm.

Om du inte upplevt ett trauma, som till exempel trillat och vrickat foten beror muskelsmärta vanligtvis på grund av överansträngning. (3)

Om man har väldigt ont i ett knä när man springer bör man utesluta att det inte är något allvarligt fel innan man ger sig ut på ett maraton. Även om det handlar om en överbelastning och inte är ett allvarligt fel kan man behöva hjälp från en fysioterapeut för att bygga upp muskulaturen på ett hållbart sätt.

Lindra med antiinflammatorisk gel

Om man drabbas av muskelsmärta efter en idrottsskada eller en överansträngning, som till exempel tennisarmbåge, kan man lindra smärtan med hjälp av ett antiinflammatoriskt läkemedel som innehåller diklofenak. (4)

Voltaren gel är ett antiinflammatoriskt läkemedel som appliceras lokalt där du har ont och ger smärtlindring mot muskel- och ledvärk.

Om du är osäker på varför du upplever smärta är det bra att ta reda på varför och rådfråga en läkare eller apotekare om hur du kan behandla smärtan på bästa sätt.

Voltaren gel – applicera bara där du har ont
Beställ direkt hos Apotea

FAKTARUTA: Så använder du Voltaren gel

Voltaren 23,2mg/g Gel (diklofenak), receptfritt antiinflammatoriskt läkemedel. För behandling av lokal lätt till måttlig smärta vid muskel-  och ledskador som tex. sportskador. Från 14 år. Ej för gravida kvinnor under tre sista graviditetsmånaderna. Behandling max 14 dagar annat än på läkarens inrådan. Läkare kontaktas om Voltaren gel ej gett smärtlindring efter 7 dagar, eller om symtomen förvärras. Läs bipacksedeln noggrant. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare ApS, se.gsk.com. Trade marks are owned by or licensed to the GSK group of companies. www.voltaren.se PM-SE-VOLT-21-00052 04/2021